Digitaal pesten

Wat is digitaal pesten?

Digitaal pesten is pesten via internet of telefoon. Het pesten zelf is meestal niet anders dan bij gewoon pesten. Het gaat vaak om: schelden, beledigen en kwetsen bijvoorbeeld via internet (facebook/hyves), virussen verzenden, iemands homepage hacken, stalken via gsm, stiekem foto’s nemen of filmpjes maken met de telefoon en ongevraagd tonen aan anderen of ongewenst op internet zetten, buitensluiten, bedreigen, roddelen en vernederen.

Wat kunnen ouders doen?

• Zet de computer voor kinderen onder de 13 jaar op een zichtbare plaats. Zo heb je meer zicht op het internetgedrag van je kind en ben je in de buurt om te helpen als er iets vervelends gebeurt.
  • Installeer een goede virusscanner en firewall en vernieuw de bijbehorende virusdatabase regelmatig.
  • Denk erover na of je een filtersoftwareprogramma wilt gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het onmogelijk is om naar bepaalde sites te surfen. Soms kun je ook de gebruikerstijd van internet ermee begrenzen.
  • Kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn niet zo internetvaardig als je misschien denkt; ze lezen niet goed, klikken waar hun oog op valt, zijn ongeduldig en weten niet goed hoe ze moeten zoeken op internet. Daarbij kunnen ze nog niet goed schatten hoe betrouwbaar een site is. Het is de taak van ouders om ze dat te leren.
  • Begeleid je kind. Leer je kind omgaan met de favorietenlijst. Zo kom je ook op een natuurlijke manier te weten welke ontdekkingen je kind heeft gedaan. Leer je kind ook om niet zelfstandig spelletjes en programma’s te downloaden.
  • Maak afspraken met je kind over wat het wel en niet mag op de computer en hang deze afspraken op naast de computer.
  • Zorg ervoor dat je kind nooit persoonlijke informatie op internet geeft. Leer je kind om altijd een schuilnaam te gebruiken. Dat is heel gebruikelijk op internet. Leer je kind om geen namen, telefoonnummer of adres ergens achter te laten, ook niet op de eigen homepage. Denk hierbij aan namen van school, vriendjes en familieleden.
  • Wees erbij als je kind lid wordt van een site. Om spelletjes en andere leuke dingen te doen op een site moet je kind zich soms registreren. Als je hier zelf bij bent kun je zien welke gegevens waar naar toe gaan.
  • Maak een eigen account aan op facebook/hyves en wordt “vrienden” met je eigen kind. Zo leer je zijn wereld kennen.

Meer informatie over pesten is te vinden op:

www.pestweb.nl
www.kenjevrienden.nl