• Home slideshow 01

  Welkom op onze website

  SBO Arcadia is een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) in de gemeente Kerkrade

 • Home Slideshow 02

  Welkom op onze website

  SBO Arcadia is een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) in de gemeente Kerkrade

 • Home Slideshow 03

  Welkom op onze website

  SBO Arcadia is een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) in de gemeente Kerkrade

 • Home Slideshow 04

  Welkom op onze website

  SBO Arcadia is een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) in de gemeente Kerkrade

(T)huiswerk

Beste ouders/verzorgers,

Op dit moment hebben we de volgende mogelijkheden inzake het volgen van onderwijs door uw kind:

Mogelijkheden om (t)huiswerk te maken bij langere afwezigheid:

 We hebben op school voor ieder kind (t)huiswerk klaargemaakt ‘op maat’. Dit (t)huiswerk sluit dus aan bij de werkjes waar uw dochter/ zoon op dit moment mee bezig is. Deze zijn door de leerkrachten bij u thuis bezorgd. Voor eventuele vragen van uw kant, kunt u met leerkrachten mailen en/of appen.

Daarnaast zijn er dagelijks medewerkers op school die ook uw vraag kunnen opnemen en doorspelen naar de betreffende leerkracht en/of mogelijk zelf al een antwoord kunnen geven op  uw vra(a)g(en).

Wat we verder dringend van u vragen is om het totale pakket dat door de leerkrachten is samengesteld na afloop van deze afwezigheidsperiode weer mee naar school terug te geven!!!! 

Mogelijkheden om thuis te oefenen bij langere afwezigheid:

Om kinderen ook langs de digitale weg onderwijs te laten volgen, zijn er een aantal lesmogelijkheden en ideeën op een rij gezet. Misschien te veel, maar ik wil in dit opzicht geen keuzes voor jullie (kinderen) maken.

Voor Arcadia gelden de volgende websites waar kinderen hun ‘eigen en/of bekende werkjes/opdrachten’ kunnen maken:
https://info.basispoort.nl/Thuis-inlog-CORONA 
https://online.muiswerken.nl/sbo-arcadia
www.weshare.yurls.net

……maar op het wereldwijde web is er nog veel meer…….

Kijk zeker ook op de (besloten) Facebookgroep Tijdelijk Thuisonderwijs (professionals), waar prachtige suggesties, lessen, instructievideo’s etc. voorbij komen.

Op www.wij-leren.nl (75 praktische tips voor ouders met kinderen die niet naar school kunnen) vind je ook veel inspiratie.
Op www.spelletjeskastjufria.yurls.net vind je als bovenaan een overzicht met Tips voor thuisonderwijs (en veel leuke thema’s en activiteiten voor kinderen uit groep 1 en 2!)

(Voor)lezen:

Voor de jonge kinderen (en ook oudere ☺) is het belangrijk dat zij regelmatig voorgelezen worden. Dit kan natuurlijk met een echt prentenboek, maar op www.youtube.nl zijn ook veel luisterboeken te vinden, die voorgelezen worden. Vul bij de zoekterm gewoon voorleesboeken in en je krijgt allerlei mooie boeken te zien.

Kinderen van groep 3 kunnen via www.zwijsen.nl/thuislessen de lessen van Veilig Leren Lezen volgen. Ook zijn hier de lessen van Estafette te vinden.
Het is belangrijk dat de kinderen ELKE dag oefenen met technisch lezen.
Het lezen van losse woorden, die steeds moeilijker en/of sneller kunnen, gaat heel goed met behulp van www.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer . Hier komen woordjes voorbij, die de kinderen moeten lezen. De snelheid kan worden aangepast en er zijn allerlei categorieën, zodat ook gelijk de spelling geoefend wordt.
Kijk ook eens op www.avi-lezen.nl. Teksten om te lezen, van M3 t/m M7.

Spelling en taal:

Op www.spellingoefenen.nl .Deze site bevat dictees, maar ook veel leuke spelletjes.
www.basisonderwijs.online/woordenflitsen.html. Kies zelf de op school gebruikte spellingsmethode en de groep.
www.basisonderwijs.online/spellingsregels-flipping-the-classroom.html . Op deze site worden een aantal spellingsregels uitgelegd aan de hand van instructiefilmpjes.


Rekenen:

www.redactiesommen.nl  Op deze website kunnen de kinderen vanaf groep 3 zelf hun groep en de moeilijkheidsgraad aanklikken. Het programma geeft ook aan of de som goed is of niet.
www.tafels-oefenen.nl. Ook een gratis programma, waarbij gegevens automatisch worden opgeslagen. Vooral geschikt voor groep 4, 5 en 6.
www.sommenmaker.nl Op deze website kun je online sommen maken, maar ook zelf werkbladen maken.
www.sommenfabriek.nl. Een fijne website, omdat hier ook uitlegvideo’s te vinden zijn!
www.klokrekenen.nl Een website om allerlei tijden te oefenen, van makkelijk naar steeds moeilijker.
www.tempotoets.nl Op verschillende manieren oefenen om de tafels steeds sneller te kunnen maken.
www.tafeldiploma.nl. Op deze website kunnen de afzonderlijke tafels van 1 t/m 12 geoefend worden.
www.rekentoppers.nl Sommen oefenen op verschillende niveaus van groep 3 t/m 8.
www.rekenspelletjes.nu. De spelletjes kunnen per groep gezocht worden, maar ook per categorie (o.a. tellen, plussommen, minsommen, keersommen, breuken en kommagetallen).


Begrijpend lezen:

www.begrijpend-lezen-oefenen.nl Voor sommige onderdelen moet worden ingelogd (= betaald), maar er staan ook gratis teksten en uitleg op.
www.oefenplein.nl/begrijpendlezen Klik eerst basisonderwijs aan en dan begrijpend lezen. Je kunt nu zelf teksten zoeken en (laten) maken.

Overige websites (waarvan de meeste gratis zijn en waarvoor geen account of wachtwoord nodig is):

www.jmonline.nl  Allerlei leuke gratis oefeningen! Je kunt ook kijken op www.juf-milou.nl en dan werkbladen van deze juf uitprinten!
www.kleutersdigitaal.nl Een overzicht van al dan niet betaalde apps geschikt voor jongste kinderen.
www.kleuters.basisonderwijs.online .Op deze site vind je o.a. algemeen lesmateriaal, prentenboeken, thema’s, getallen, vormen, kleuren, begrippen, letters, woordenschat en spelletjes.
www.basisonderwijs.online. Allerlei lesmateriaal en ideeën voor groep 3 t/m 8
www.wijzeroverdebasisschool.nl (vanaf groep 3)
www.evenoefenen.nl Heel veel verzameld lesmateriaal. Rechtsboven zie je het menu, dat je direct doorverwijst naar alle relevante websites voor allerlei, rekenen, taal, spelling en digitale geletterdheid. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Sommenmaker, Junior Einstein (aanrader!!) zie  www.junioreinstein.nl 

Rekenweb en Citotrainer.

oefensite.rendierhof.nl. De oefeningen op deze site zijn speciaal gemaakt voor leerlingen van de Jan Ligthartscholen, maar zijn ook voor andere leerlingen heel geschikt. Via het menu linksboven kun je de juiste bouw en/of het gezochte vak zoeken.
www.leestrainer.nl Op deze website is heel veel materiaal, vaak in de vorm van een leuk spelletje, voor allerlei vakken te vinden. Ook opdrachten met de CITO vraagstellingen en CITO-oefenboekjes zijn hier te vinden!.
www.kids4cito.nl Met deze website kunnen kinderen (gratis!) oefenen voor o.a. de entreetoets en de eindtoets voor de vakken rekenen, taal, wereldoriëntatie en studievaardigheden.
www.junioreinstein.nl Als je naar beneden scrollt, kun je onderaan het gewenste vak en de gewenste groep kiezen.
www.lessenvanlisa.nl. Een erg leuke website, met bijvoorbeeld de tafel-wissel (tafelsommen oefenen), 5-minuten spellen voor de Engelse les, woordenschatspelletjes en nog heel veel meer.
www.klasvanjuflinda.nl. Scroll in het menu naar onder, tot je bij Leren aankomt. Deze juf geeft vooral veel lesideeën.
www.jufanke.nl. Een website met veel lesideeën voor kleuters en de middenbouw (groep 3, 4 en 5).
www.123lesidee.nl. Een mooie overzichtswebsite, waar je per groep en per vak boeken, ideeën, werkbladen, online oefeningen en nog veel meer kunt vinden.

www.jufmelis.nl Voor 9 euro per jaar kun je 1543 oefeningen aanschaffen, maar onderaan de pagina vind je 272 gratis oefeningen, met name voor taal en spelling.
www.jufsanne.com. Op deze website zijn ook digibordlessen te vinden. Juf Sanne heeft bovendien alle thema’s overzichtelijk gerangschikt.
www.juf-ella.nl .Deze juf heeft allerlei spelletjes gemaakt, die de kinderen zelf kunt spelen en die ook vaak in de klas gebruikt worden. Kijk via het menu (linksboven) bijvoorbeeld eens bij Rekenen en dan bij Coöperatief leren. Ook staan er diverse uitlegfilmpjes op deze website.
www.examen.vvn.nl/oefenen Website vooral geschikt voor groep 7 om voor het VVN Verkeersexamen te oefenen.
www.wnf.nl/jeugd/educatie/toekomstkunde. Hier is gratis lesmateriaal te vinden over o.a. natuur, dieren en klimaat. Elke maandag verschijnt er een nieuwe les.
www.spelletjesplein.nl (rekenen, taal, werkwoordspelling, topgrafie).
www.digipuzzle.net/nl/leerspellen/ Een uitgebreide website met leerspellen, o.a. over tafels, topo, taal, klokkijken, breuken, Engels, het alfabet en nog veel meer.
www.squla.nl Op deze website, waar je vaak voor moet betalen, zijn veel leuke opdrachten te vinden voor groep 1 t/m 8!! Onder schooltijd schijnt het programma nu gratis te zijn en alle vakken kunnen geoefend worden!! 
www.wordjo.com/kosteloos-scholen-account Als leerkracht kun je taken klaar zetten en de kinderen kunnen, kosteloos, gamen en tegelijkertijd leren.
www.xsnapda.be Een Belgische website, die vanaf maandag 16 maart tot de paasvakantie alle instructiefilmpjes en automatisatiefilmpjes (via bewegend leren op muziek) gratis aanbiedt. Een aanrader!!
www.ticken.nl/gratis-typeles/course.html Gratis lessen van deze typecursus proberen.

Ook erg leuk zijn voor jongere kinderen de vele filmpjes op www.schooltv.nl (bijvoorbeeld Huisje, Boompje Beestje, Koekeloere of Leesdas Lettervos).
Voor oudere leerlingen (vanaf groep 5 of 6) kan ik op You Tube filmpjes van Benjegeflipt?! en Snapje aanbevelen.
Voor groep 7 en 8 zijn ook veel filmpjes van Clipphanger geschikt. In de video’s worden allerlei onderwerpen op een erg leuke en duidelijke manier uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan breuken, procenten, inhoud, (werkwoord) spelling  en allerlei onderwerpen over natuur en techniek. Ook het Jeugdjournaal geeft veel nuttige informatie.

En verder? Denk ook eens aan (bord)spelletjes, zoals memory, kwartet, scrabble, yahtzee, rummikub of Pim Pam Pet (en er zijn vast nog veel meer spelletjes te vinden thuis).
Buiten kun je heerlijk voetballen, springtouwen, fietsen, maar ook stoepkrijten!!
Misschien heel logisch, maar denk verder ook gewoon aan het bouwen/spelen met Lego of blokken, het maken van een puzzel (legpuzzel of op papier) ,het spelen met zand en water, etc.
Ook tekenen en knutselen (kijk voor ideeën eens op www.krokotak.com; www.creametkids.nl; www.pinterest.nl

of tekenenenzo.blogspot.com ) vinden veel kinderen leuk om te doen.
Houdt een kind van muziek? Kijk dan eens op www.meermuziekindeklas.nl.
Op www.incredibox.com/demo/ kun je iconen naar mannetjes slepen, waardoor een liedje ontstaat (wel in het Engels). 

We hopen jullie hiermee een flink aantal bruikbare suggesties en inspiratie te hebben gegeven en wensen jullie en ons weer een spoedige ‘terugkeer naar de normale situatie’  toe…..

Team SBO Arcadia 

ONZE NAAM

De naam ‘Arcadia’ verwijst naar “het groene, als lieflijk en vredig ervaren Arcadië, een landschap in de Griekse Peloponnesos: volgens de overlevering de geboorteplaats van het onbereikbaar geachte in leren, denken en onderzoeken”….

Lees meer…..

OVER ONZE SCHOOL….

Onze Speciale school voor Basis Onderwijs Arcadia, met ca. 140 leerlingen verdeeld over 10 groepen wordt ook wel als speciale onderwijsvoorziening ‘lichte zorg’ Primair Onderwijs aangeduid.

De kerntaak van SBO Arcadia is om kinderen die hulpvragen stellen ten aanzien van leren en/of sociaal emotioneel te begeleiden in een ‘passende onderwijsomgeving’.

Lees meer….

VOOR WIE IS DE SBO BEDOELD…?

SBO Arcadia is er voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar. Voor deze kinderen staat vast dat ze    – althans voor enige tijd – aangewezen zijn op instructie in specifieke Arrangementen. Wij noemen dit een orthodidactische aanpak. Leerstof wordt op een dusdanige manier door de leerkracht aan de kinderen aangeboden waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke vaardigheden en capaciteiten van het kind. Daarnaast is er bij het kind veelal behoefte aan ondersteuning in Arrangementen, een zgn. orthopedagogische benadering of ondersteuning op het gebied van ‘gedrag’.

Lees meer….

TROTS OP WAT WE DOEN…!!!

Op het feit dat onze aanpak bij veel van de aan ons toevertrouwde kinderen tot passende resultaten leidt, kinderen graag naar school komen en na de overgang naar het Voortgezet Onderwijs ook hun diploma behalen zijn we uiteraard bijzonder trots. Dat we daarbij ook bij velen een positieve bijdrage leveren in o.a. hun functioneren, (zelf-)redzaamheid, zelfvertrouwen en welbevinden geeft ons het gevoel ‘van betekenis te (kunnen) zijn’ ….

Veel plezier met het bekijken van deze Website…

smily uitdagend leren én uitdagend spelen